Adresați o întrebare

home-image Lungu Alexandru, sashalungu@yahoo.com
Întrebare: Bună ziua. Mă interesează dacă faceţi proteze la picioruşe copiilor de 6 ani. Mulţumesc.
 
Răspuns: Vă aducem la cunoştinţă faptul că în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare pot fi confecţionate proteze ale membrelor inferioare copiilor în vărstă de 6 ani.

Recepţia comenzilor pentru confecţionarea mijloacelor ajutătoare tehnice (protezelor membrelor inferioare) se efectuează în policlinica Centrului (adresa: mun. Chişinău str.Romană, nr.1).

La întocmirea comenzilor pacienţii prezintă următoarele acte:

  • îndreptarea medicului specialist de profil;
  • originalul actului de identitate sau al adeverinţei de naştere, în cazul copiilor;
  • originalul legitimaţiei de pensionar, de veteran, de invalid;
  • extrasul din fişa de observaţie clinică (analizele clinice, radiografia, ECG), în cazul bolnavilor primari.
    (Investigaţiile nominalizate pot fi efectuate şi în cadrul Centrului)

Tipul mijlocului ajutător tehnic (protezei) ce urmează a fi prescris şi confecţionat pacientului, îl determină medicul ortoped-protezist din cadrul Centrului, în urma examinării bonturilor amputaţionale şi luării măsurilor necesare.

home-image Aliona, amoldovan76@mail.ru
Întrebare: Buna ziua. Fetita mea are 5 ani si are nevoie de incaltaminte ortopedica (are picior plat, cu deformare in afara a calcaiului), medicul ne-a recomandat cel mai inalt supinator, tare si exact pe picior, mai ales la calcai. Am colindat magazinele, dar nu am gasit. La Dvs se poate comanda incaltaminte ortopedica? Daca da, care sunt conditiile si preturile? Mersi mult.
 
Răspuns: Referitor la întrebarea Dumneavoastră Vă comunicăm următoarele. CREPOR confecţionează atît încălţăminte ortopedică pentru copii cît şi supinatoare conform comenzilor individuale. În cazul Dumneavoastră este necesar de a stabili dacă este nevoie doar de supinatoare, sau şi de încălţăminte ortopedică. În acest context, recomandăm să Vă adresaţi medicilor specialişti ai CREPOR pentru a primi consultaţiile necesare şi efectuarea investigaţiilor de rigoare prin metoda fotometriei piciorului. În urma acestor investigaţii vor putea fi confecţionate supinatoare individuale. Despre preţurile articolelor necesare veţi fi informată în cadrul consultaţiilor acordate de către medici.

Vă aşteptăm în incinta CREPOR, situat pe adresa: Republica Moldova, mun. Chişinău, str. Romana, nr.1 (Vă adresaţi la Registratura). Programul de lucru al Secţiei Medicină CREPOR: Luni – Vineri, orele 8:00 – 15:30 (pauză de masă 12:00 – 12:30).

home-image Djulieta, djulieta.bolgaru@gmail.com
Întrebare: Spuneţi vă rog dacă vă ocupaţi cu copii de 10 ani? Fiica a crescut brusc şi o dor picioarele şi muşchii. Vă mulţumesc pentru răspuns. 
Răspuns: Vă aducem la cunoştinţă faptul că fiica Dumneavoastră poate fi consultată de către medicii specialişti ai Centrului. Vă invităm în incinta CREPOR pentru a primi consultările de rigoare, pe adresa:
Republica Moldova, mun. Chişinău, str. Romana, nr.1 (Vă adresaţi la Registratura).
 

Programul de lucru al Secţiei Medicină CREPOR: Luni – Vineri, orele 8:00 – 15:30 (pauză de masă 12:00 – 12:30)
Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta la numărul de telefon (+37322) 22-69-30, Cancelaria.

home-image Maia, maya01051983@mail.ru
Întrebare: Spuneţi-mi vă rog dacă lucraţi sîmbăta şi cît costă încălţămintea produsă în cadrul Centrului?
Răspuns: Programul de lucru al CREPOR: Luni – Vineri, orele 8:00 – 16:30 (pauză de masă 12:00 – 12:30)

Referitor la costul încălţămintei ortopedice Vă informăm următoarele:
Asigurarea pacienţilor cu mijloace ajutătoare tehnice se efectuează de către CREPOR în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 567 din 26.07.2011 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de asigurare a unor categorii de cetăţeni cu mijloace ajutătoare tehnice.

Mijloacele ajutătoare tehnice, inclusiv încălţămintea ortopedică complicată, specială şi pe proteze, se prescriu şi se eliberează:

  • în mod gratuit – persoanelor cu dizabilităţi locomotorii (din rîndul invalizilor de gradele I, II şi III, indiferent de cauza invalidităţii; veteranilor muncii şi de război; pensionarilor pentru limită de vîrstă (cu excepţia încălţămintei speciale); copiilor invalizi pînă la vîrsta de 18 ani);
  • cu reducere a preţului de 50 la sută – persoanelor cu alte dizabilităţi de gradele I şi II; victimelor represiunilor politice;
  • cu achitare integrală – altor categorii de persoane care nu au fost specificate mai sus.
  • încălţămintea ortopedică puţin complicată şi încălţămintea profilactică se prescrie şi se eliberează tuturor beneficiarilor contra plată, cu achitarea integrală a preţului acesteia.

Dacă Dumneavoastră nu vă atribuiţi la una din categoriile care benificază gratuit sau cu reduceri de încălţăminte ortopedică, puteţi procura încălţămintea respectivă, iar preţurile le puteţi afla la Dispeceratul întreprinderii la numărul de telefon: (+37322) 22-32-38.

 

home-image Vasilii, 9031822724@mail.ru
Întrebare: Bună ziua. Doresc să aflu cît va costa operarea ligamentului încrucişat al genunchiului cu o ulterioară internare în staţionarul Centrului? Şi cît timp poate dura?
Răspuns: Ne pare rău, dar astfel de intervenţii chirurgicale nu se efectuează în cadrul CREPOR.
home-image Alecsandru, macar67@mail.ru
Întrebare: Eu sunt invalid de gr. I. Ultima dată am confecţionat proteze la Centru cu 4 ani în urmă. Cum pot să aflu dacă îmi pot face altele sau le repar pe cele vechi?
Răspuns: Asigurarea pacienţilor cu mijloace ajutătoare tehnice se efectuează de către CREPOR în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 567 din 26.07.2011 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de asigurare a unor categorii de cetăţeni cu mijloace ajutătoare tehnice.

Potrivit acestui act normativ, încălţămintea ortopedică, protezele membrelor superioare şi inferioare, corsajele, ortezele şi bandajele se pot reînnoi după ieşirea din uz, dar nu mai înainte de următoarele termene stabilite pentru:

    • protezele modulare  – 2 ani;
    • protezele de coapsă, gambă, ale membrelor superioare (cu excepţia protezei pentru mîna propriu zisă) şi aparatele ortopedice – 1,5 ani;
    • încălţămintea ortopedică, specială şi pe proteze, corsetele şi alte mijloace ajutătoare tehnice, precum şi protezele membrelor inferioare pentru persoanele cu dizabilităţi care au suportat amputaţie bilaterală – 1 an;
    • protezele mîinii propriu zise, protezele membrelor superioare pentru persoanele cu dizabilităţi care au suportat amputare bilaterală, articolele de bandaj – 0,5 ani;
    • protezele provizorii de antrenament – 0,5 ani.

La expirarea termenului de exploatare a mijloacelor ajutătoare tehnice, dar care sînt  bune pentru  exploatare, Centrul este în drept să nu-i confecţioneze  pacientului un nou articol, dar să-i elibereze căptuşeli sau capsulă cosmetică în contul comenzii de proteză pentru termenul următor.

În perioada de garanţie protezele membrelor superioare şi inferioare, aparatele de fixare, ortezele şi corsetele tuturor beneficiarilor se repară în mod gratuit în funcţie de necesităţi.

Dacă Dumneavaostră sunteţi satisfăcut de articolele protetico-ortopedice ce le utilizaţi, sunteţi în drept să le reparaţi şi de a le utiliza în continuare. În caz dacă protezele au ieşit din uz Vă invităm în incinta Centrului pentru a recepţiona comanda de confecţionare a unor articole noi.

home-image Ala Frija, alafrija@gmail.com
Întrebare: Cum se utilizează corsetul de tratare a scoliozei?
Răspuns: Pentru a primi consultaţiile de rigoare, sugerăm să Vă adresaţi medicilor specialişti ai CREPOR care Vă vor elibera prescripţiile necesare după examinarea afecţiunilor existente.Vă aşteptăm în incinta CREPOR, situat pe adresa:

Republica Moldova, mun. Chişinău, str. Romana, nr.1 (Vă adresaţi la Registratura).

Programul de lucru al Secţiei Medicină CREPOR: Luni – Vineri, orele 8:00 – 15:30 (pauză de masă 12:00 – 12:30)

home-image Oxana, oxana.frecautan.82@mail.ru
Întrebare: Tatăl meu este invalid de gr.1, are amputate ambele picioare, care este procedura de comandare a protezelor. Mulţumesc pentru informaţie.
Răspuns: Centrul asigură pacienţii cu mijloace ajutătoare tehnice potrivit Hotătîrii Guvernului Nr. 567 din  26.07.2011 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de asigurare a unor categorii de cetăţeni cu mijloace ajutătoare tehnice. Înregistrarea pacienţilor şi recepţia comenzilor pentru confecţionarea mijloacelor ajutătoare tehnice (protezelor membrelor superioare şi inferioare) se efectuează la policlinica CREPOR.
(Adresa Centrului: mun. Chişinău str.Romană, nr.1).La întocmirea comenzilor pacienţii prezintă următoarele acte:

  • îndreptarea  medicului specialist de profil (din raion / oraş);
  • originalul actului de identitate;
  • originalul  legitimaţiei de pensionar, de  veteran, de invalid;
  • în cazul persoanelor care solicită protezare pentru prima dată, se va prezenta şi extrasul din fişa de observaţie clinică (analizele clinice, radiografia, ECG).

Urmează de menţionat că aceste investigaţii pot fi efectuate şi în cadrul Centrului.Tipul mijlocului ajutător tehnic (protezei) ce urmează a fi prescris şi confecţionat pacientului, îl determină medicul ortoped-protezist din cadrul Centrului, în urma examinării bonturilor amputaţionale şi luării măsurilor necesare.

Subliniem că mijloacele ajutătoare tehnice (în cazul nostru protezele membrelor inferioare) se prescriu, confecţionează şi eliberează persoanelor cu dizabilităţi locomotorii din rîndul invalizilor de  gradul I în mod gratuit.

Pentru informaţie suplimentară rugăm să Vă adresaţi la numerele de telefon: (022) 22 69 30 ; (022) 21 12 96.

 

home-image Tudor, tt1982@mail.ru
Întrebare:Buna ziua. Fratele meu este invalid de gr. 1 şi are nevoie de cărucior. Cum putem obţine un cărucior pentru dînsul?
Răspuns:Asigurarea pacienţilor cu mijloace ajutătoare tehnice se efectuează de către CREPOR în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 567 din 26.07.2011 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de asigurare a unor categorii de cetăţeni cu mijloace ajutătoare tehnice.Pentru asigurarea cu fotoliu rulant fără motor, vă adresaţi cu o solicitare secţiei/direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei din localitate, iar aceasta la rîndul său expediază în adresa Centrului următoarele acte:

  • demersul secţiei/direcţiei privind asigurarea cu fotoliu rulant fără motor;
  • cererea personală a solicitantului;
  • concluzia Consiliului medical consultativ al instituţiei medico-sanitare publice de la locul de trai al solicitantului, în care se indică diagnosticul şi recomandările medicale privind modelul fotoliului rulant.
home-imageGheorghe, jiorjio.armeanu@mail.ru
Întrebare:Spuneţi-mi Vă rog cum aş putea afla dacă a fost confecţionată sau nu încălţămintea pe care am comandat-o în luna decembrie 2012? Mulţumesc anticipat.
Răspuns:Informaţia referitoare la etapa de realizare a comenzilor pacienţilor la articolele protetico-ortopedice poate fi aflată la dispeceratul întreprinderii, număr de telefon (+37322) 22-32-38.
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex