Incălţăminte

Încălțămintea ortopedică este destinată să trateze şi să compenseze defectele structurale sau funcționale ale picioarelor unei persoane.

În cadrul CREPOR se confecționează diverse tipuri de încălțăminte ortopedică, și anume: ortopedică complicată, puțin complicată, specială și pe proteză.

Încălțăminte ortopedică complicată este încălțămintea confecționată individual, pe mulaje de gips ale piciorului pacientului, în cazul deformațiilor picioarelor, care necesită corecție ortopedică cu subansamble dure și speciale.

Încălțămintea ortopedică puţin complicată se prescrie în cazul scurtărilor membrelor inferioare pînă la 3 cm, de care beneficiază pacienții cu inegalitate a membrelor inferioare, cu malformații congenitale sau dobândite, piciorului plat (longitudinal şi transversal), halucelui valg necomplicat, ortezelor plantare, branțurilor aplicate, susținătorilor plantari.

Încălțămintea specială cu elastic sau fermoar se prescrie în cazurile amputării sau pierderii funcției unui sau ambelor membre superioare, artrozei

deformante a articulațiilor mari, cecitate absolută (pierdere totală de vedere), maladiilor şi deformațiilor coloanei vertebrale în regiunea lombară, cu

limitarea pronunţată a funcţiei de flexie în ele.

Încălțămintea pe proteze se prescrie pacienților cu bonturi de amputație, care beneficiază de proteze.

Încălțămintea ortopedică, specială și pe proteză se prescrie şi se eliberează pacienților la decizia medicului ortoped-protezist, conform indicațiilor medicale, în cazul:

1) deformării picioarelor, care necesită corecție ortopedică cu detalii dure şi speciale, precum şi utilizarea mulajului de gips sau de alte materiale;

2) patologiilor precum: picior plat valg complicat, picior cav, picior equin, picior paralitic, haluce valg pronunţat (luxaţie, subluxaţie), diferite niveluri de amputaţie a piciorului, scurtarea membrului inferior mai mult de 3 cm, picior post-traumatic complicat, picior diabetic complicat (angiopatie diabetică a vaselor sangvine ale membrelor inferioare de gradul III cu ulcere trofice).

Modelul se alege în funcție de diagnostic şi preferințele pacientului: cu carâmb înalt, întărit, pentru o bună fixare a gleznei, cu sau fără susținători plantari şi pot fi decupați, cu perforații, cu sau fără limbă, cu sau fără blană artificială etc.

Încălțămintea ortopedică este proiectată şi fabricată la cele mai înalte standarde de sănătate ale piciorului, fiind destinată atât copiilor cât şi adulților.

Încălțămintea confecționată în cadrul CREPOR este fabricată din piele naturală cu elemente colorate decorative, având închidere cu șiret, elastic, barete cu catarame sau velcro.

La momentul actual, în cadrul CREPOR, sunt 76 de modele de încălțăminte ortopedică, dintre care:

    • 23 modele pentru femei, care includ:

Pantofi decoltați – 6 modele;

Pantofi – 4 modele;

Ghete – 11 modele;

Cizme – 2 modele;

  • 25 modele pentru bărbați, care includ:

Sandale – 1 modele;

Pantofi – 10 modele;

Ghete – 12 modele;

Cizme – 2 modele;

    • 28 modele pentru copii, care includ:

Sandale – 1 model;

Pantofi – 1 model;

Ghete – 26 modele.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex