Articole protetico-ortopedice și încălțăminte ortopedică

   Instituția Publică „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare” (CREPOR) confecționează și pune la dispoziție mijloace ajutătoare tehncie – orice produs, instrument, echipament sau sistem tehnic utilizat de către o persoană cu dizabilităţi, de uz special sau general, care previne, compensează, monitorizează, diminuează sau neutralizează deficienţa persoanelor cu dizabilităţi. anexa nr.1 la HG567/2011.
 Proteză pentru membre superioare/inferioare – instrument (aparat, piesă) medical care înlocuieşte un organ sau un membru al corpului uman. Aparatul trebuie să servească eficient beneficiarului, pentru a-i reda mobilitatea și maximal posibil, stilul de viață cu care a fost obișnuit înainte de amputare.         

Orteză – instrument medical conceput pentru fixarea si corecția funcțiilor membrelor (tutor, corset și bandaj).

Încălțămintea ortopedică – destinată să trateze şi să compenseze defectele structurale sau funcționale ale picioarelor unei persoane.

În cadrul Centrului se confecționează:

Încălțăminte ortopedică complicată – confecționată individual, pe mulaje de gips ale piciorului pacientului, în cazul deformațiilor picioarelor, care necesită corecție ortopedică cu subansamble dure și speciale.
Încălțămintea ortopedică puţin complicată se prescrie în cazul scurtărilor membrelor inferioare pînă la 3 cm, de care beneficiază pacienții cu inegalitate a membrelor inferioare, cu malformații congenitale sau dobândite, piciorului plat (longitudinal şi transversal), halucelui valg necomplicat, ortezelor plantare, branțurilor aplicate, susținătorilor plantari.
Încălțămintea specială cu elastic sau fermoar se prescrie în cazurile amputării sau pierderii funcției unui sau ambelor membre superioare, artrozei deformante a articulațiilor mari, cecitate absolută (pierdere totală de vedere), maladiilor şi deformațiilor coloanei vertebrale în regiunea lombară, cu limitarea pronunţată a funcţiei de flexie în ele.
Încălțămintea pe proteze se prescrie pacienților cu bonturi de amputație, care beneficiază de proteze.

Branțuri ortopedice – sustinatori plantari, talonetele ortopedice sunt orteze cu structura interioară modelată după forma piciorului beneficiarului. Sunt recomandate în caz de: picior plat, picior scobit, sindromul Morton, exostoza calcaniana, metatarsalgie, fasceita plantara și chiar bătături.

În cadrul Centrului, recomandările privind purtarea branțurilor se efectuiază în rezultatul investigațiilor la aparatul fotometric computerizat APK ”Plantovizor”.

   CREPOR pune la dispoziția solicitantului peste 65 de modele de încălțăminte ortopedică (femei, bărbați,și copii), care este fabricată din piele naturală cu elemente colorate decorative, având închidere cu șiret, elastic, barete cu catarame sau velcro.

   Specialiștii Centrului sunt perfecționați continuu în vederea familiarizării și dobîndirii deprinderilor de utilizare a materialelor și semifabricatelor de utlimă generație, executând proteze și orteze în concordanță cu măsurătorile individuale si recomandările medicale. Se lucrează cu fiecare beneficiar, verificîndu-se fiecare articol dacă se potrivește și asigură confortul corespunzător.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex