Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

 

Evenimentul oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special a tinerilor,  cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a  infecției HIV/SIDA  și a importanței consilierii, testării și tratamentului.

HIV/SIDA este o infecție cronică, cu o lungă perioadă de sănătate aparentă. Virusul HIV distruge lent, ani la rând, celulele sangvine albe (limfocitele), responsabile de sistemul imunitar al organismului uman, astfel cei infectați cu HIV arată și se simt perfect sănătoși ani la rând, habar nu au că sunt infectați. Infecția poate fi identificată doar prin efectuarea unui test specific de laborator, numit testul la H.

În republică testul la HIV este benevol, gratuit și confidențial, poate fi efectuat în orice instituție medicală, inclusiv prin autoadresare la medicul de familie și în ONG-urile ce activează în domeniu.

Promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV este o oportunitate pentru consolidarea eforturilor în combaterea epidemiei HIV.

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex