Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului sau, mai bine spus, Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății, de profesioniștii în medicină dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice și cea mai frecventă boală endocrină a secolului XXI, prezentând o problemă prioritară de sănătate publică.
Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea întregii societăți,precum și prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice. Atunci când un membru al societății suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii de întreprins pentru a preveni apariția diabetului.
Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.
Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt predispuse la apariția unor probleme cauzate de perioadele prelungite de hiperglicemie caracteristice acestei boli. Există multe complicații destul de severe şi foarte des întâlnite ale diabetului zaharat, una dintre acestea fiind piciorul diabetic. Această afecțiune survine de regulă, pe fondul dezechilibrului glicemic, a infecțiilor cauzate de uscarea excesivă a pielii, a unor condiții precum neuropatia diabetică şi arteriopatia.
Alterarea şi lezarea nervilor din picioare, cei mai lungi din organism, poate provoca senzații de arsură, furnicături sau chiar reducerea sensibilității de la nivelul picioarelor, care poate conduce la răni pe care pacienții nu le constată. Mai mult, lezarea acestor nervi poate reduce capacitatea de a simţi temperaturile prea scăzute sau prea ridicate, expunând membrele la degerături sau opăriri. Aceste leziuni ale nervilor din picioare poartă numele de neuropatie diabetică, o complicație frecventă a piciorului diabetic, care netratată la timp, poate duce la amputarea membrelor afectate.
Piciorul diabetic are adesea complicații şi la nivelul vaselor de sânge, respectiv a arterelor din zona extremităților, provocând reducerea circulației fluxului sangvin. Scăderea fluxului sangvin determină de multe ori infecții, răni şi durere, care, netratate la timp pot duce la amputare.
Având în vedere că fenomenul de picior diabetic este o complicație foarte frecventă în diabetul zaharat, necesitatea prevenției în cazul pacienţilor cu diabet, care au drept complicații boli arteriale periferice, neuroparii şi care riscă amputarea membrelor, este prioritară. Fiind o cauză importantă de morbiditate, invaliditate şi mortalitate, tratarea afecțiunilor piciorului diabetic rezultă în costuri enorme de spitalizare prelungită, recuperare, îngrijire la domiciliu.
Primele măsuri de urmat în cazul în care un pacient a fost diagnosticat cu diabet este, pe lângă menținerea unui bun control glicemic, îngrijirea corectă a picioarelor, precum şi purtarea unor pantofi adecvați.
De ce să folosiți încălțăminte specială în piciorul diabetic?
Ortezele şi încălțămintea ortopedică produsă în IP CREPOR sunt recomandate pacienților cu diformități ale membrelor inferioare şi leziuni cauzate de diabet, gută sau reumatism pentru că reduc presiunea şi amortizează impactul cu solul în timpul mersului, protejând glezna, genunchiul, șoldul și spatele, ligamentele și tendoanele, nu irită pielea, previn transpirația piciorului şi sunt extrem de confortabile. Noua încălțăminte ortopedică se va purta progresiv pentru acomodare evitându-se deplasarea cu picioarele goale sau doar cu ciorapi.
Verificarea zilnică a picioarelor în căutarea leziunilor care ar putea apărea nedetectabile este o metodă eficientă prin care un pacient poate preveni instalarea complicațiilor piciorului diabetic.
Prevenirea prin asigurarea unei igiene corespunzătoare şi folosirea încălțămintei speciale vă poate salva viaţa.

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex