Infirmieră

December 18th, 2020 admin-crepor

Scopul general al funcției:

Întreținerea și menținerea curățeniei în secție cu respectarea normelor igienico-sanitare.

Sarcinile de bază:

 1. Efectuarea tipurilor de curățenie: preventivă, curentă, definitivă, odată în 7 zile – curățenie generală.
 2. Asigură curățenia, dezinfecția și păstrarea recipientelor utilizate în locurile și condițiile stabilite (în secție);

 

 1. Îndeplinește toate indicațiile asistentului medical superior, privind întreținerea curățenia, dezinfecția și dezinsecția.

 

 1. Respectă regimul sanitaro-epidemiologic (folosirea corectă a soluțiilor dezinfectante și inventarului tehnic).
 2. Urmărește utilizarea rațională a resurselor.
 3. Respectă etica și deontologia medicală
 4. Informează sora economă despre toate defectele intervenite în sistemul de încălzire, alimentație cu apă, canalizare, reţele electrice, etc.
 5. Evacuază deșeurile menajere.

Studii: medii;

Experiență profesională:  Vechimea în muncă 1-2 ani.

Cerinţe generale: pentru candidații la funcțiile vacante

a) Să deţină cetăţenia Republicii Moldova  şi domiciliul stabil în Republica Moldova;

b) Să fie cunoscător al limbii  de stat  scris şi vorbit;

c) Să aibă capacitate deplină  de exerciţiu;

d) Să aibă studiile necesare prevăzute pentru funcţia respectivă;

e) Să aibă o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei pentru care candidează, conform

certificatului medical eliberat de instituţia medicală abilitată.

Lista documentelor necesare a fi prezentate personal de candidaţii pentru participare, 

 care va conţine:

– copia și originalul buletinului de identitate;

– copia și originalul carnetului/carnetelor  de muncă;

– 2 foto 3 x 4.

Notă: Copiile documentelor nominalizate se prezintă împreună cu

documentele originale pentru verificarea veridicităţii acestora.

Telefon de contact: 022-263077

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

December 2nd, 2020 admin-crepor

Anual, în data de 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.  Această zi reprezintă o oportunitate pentru responsabilizarea cu privire la problematica dizabilității şi creşterea gradului de conştientizare a nevoilor persoanelor cu dizabilităţi. Mai mult decât atât, instituirea zilei de 3 decembrie ca Zi Internațională a Persoanelor cu Dizabilități are și rolul de a determina adoptarea unor măsuri adecvate, în scopul integrării depline a acestor persoane în societate.

În contextul acestei zile pline de semnificaţie, Centrul Republican Experimental Protezare Ortopedie și Reabilitare își exprimă cu onoare și respect solidaritatea față de persoanele cu dizabilități. Se implică cu toată dedicația și susține îmbunătățirea continuă a calității vieții tuturor persoanelor cu dizabilități. Este o responsabilitate nobilă de a fi parte a schimbării şi îmbunătăţirii continue a vieţii pe care o au în societatea modernă persoanele cu dizabilităţi.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

November 30th, 2020 admin-crepor

 

Evenimentul oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special a tinerilor,  cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a  infecției HIV/SIDA  și a importanței consilierii, testării și tratamentului.

HIV/SIDA este o infecție cronică, cu o lungă perioadă de sănătate aparentă. Virusul HIV distruge lent, ani la rând, celulele sangvine albe (limfocitele), responsabile de sistemul imunitar al organismului uman, astfel cei infectați cu HIV arată și se simt perfect sănătoși ani la rând, habar nu au că sunt infectați. Infecția poate fi identificată doar prin efectuarea unui test specific de laborator, numit testul la H.

În republică testul la HIV este benevol, gratuit și confidențial, poate fi efectuat în orice instituție medicală, inclusiv prin autoadresare la medicul de familie și în ONG-urile ce activează în domeniu.

Promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV este o oportunitate pentru consolidarea eforturilor în combaterea epidemiei HIV.

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

November 13th, 2020 admin-crepor

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului sau, mai bine spus, Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății, de profesioniștii în medicină dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice și cea mai frecventă boală endocrină a secolului XXI, prezentând o problemă prioritară de sănătate publică.
Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea întregii societăți,precum și prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice. Atunci când un membru al societății suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii de întreprins pentru a preveni apariția diabetului.
Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.
Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt predispuse la apariția unor probleme cauzate de perioadele prelungite de hiperglicemie caracteristice acestei boli. Există multe complicații destul de severe şi foarte des întâlnite ale diabetului zaharat, una dintre acestea fiind piciorul diabetic. Această afecțiune survine de regulă, pe fondul dezechilibrului glicemic, a infecțiilor cauzate de uscarea excesivă a pielii, a unor condiții precum neuropatia diabetică şi arteriopatia.
Alterarea şi lezarea nervilor din picioare, cei mai lungi din organism, poate provoca senzații de arsură, furnicături sau chiar reducerea sensibilității de la nivelul picioarelor, care poate conduce la răni pe care pacienții nu le constată. Mai mult, lezarea acestor nervi poate reduce capacitatea de a simţi temperaturile prea scăzute sau prea ridicate, expunând membrele la degerături sau opăriri. Aceste leziuni ale nervilor din picioare poartă numele de neuropatie diabetică, o complicație frecventă a piciorului diabetic, care netratată la timp, poate duce la amputarea membrelor afectate.
Piciorul diabetic are adesea complicații şi la nivelul vaselor de sânge, respectiv a arterelor din zona extremităților, provocând reducerea circulației fluxului sangvin. Scăderea fluxului sangvin determină de multe ori infecții, răni şi durere, care, netratate la timp pot duce la amputare.
Având în vedere că fenomenul de picior diabetic este o complicație foarte frecventă în diabetul zaharat, necesitatea prevenției în cazul pacienţilor cu diabet, care au drept complicații boli arteriale periferice, neuroparii şi care riscă amputarea membrelor, este prioritară. Fiind o cauză importantă de morbiditate, invaliditate şi mortalitate, tratarea afecțiunilor piciorului diabetic rezultă în costuri enorme de spitalizare prelungită, recuperare, îngrijire la domiciliu.
Primele măsuri de urmat în cazul în care un pacient a fost diagnosticat cu diabet este, pe lângă menținerea unui bun control glicemic, îngrijirea corectă a picioarelor, precum şi purtarea unor pantofi adecvați.
De ce să folosiți încălțăminte specială în piciorul diabetic?
Ortezele şi încălțămintea ortopedică produsă în IP CREPOR sunt recomandate pacienților cu diformități ale membrelor inferioare şi leziuni cauzate de diabet, gută sau reumatism pentru că reduc presiunea şi amortizează impactul cu solul în timpul mersului, protejând glezna, genunchiul, șoldul și spatele, ligamentele și tendoanele, nu irită pielea, previn transpirația piciorului şi sunt extrem de confortabile. Noua încălțăminte ortopedică se va purta progresiv pentru acomodare evitându-se deplasarea cu picioarele goale sau doar cu ciorapi.
Verificarea zilnică a picioarelor în căutarea leziunilor care ar putea apărea nedetectabile este o metodă eficientă prin care un pacient poate preveni instalarea complicațiilor piciorului diabetic.
Prevenirea prin asigurarea unei igiene corespunzătoare şi folosirea încălțămintei speciale vă poate salva viaţa.

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Accidentul vascular cerebral

October 30th, 2020 admin-crepor

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una din principalele cauze de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa, iar modificările demografice au dus la o creştere atât a incidenţei, cât şi a prevalenţei afecțiunii.

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral,  Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare recomandă populaţiei controale medicale periodice și avertizează asupra faptului că accidentul vascular cerebral poate afecta pe oricine.

Totodată îndeamnă renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, grăsimi animale și zahar, adoptarea unui regim alimentar bogat în fructe și legume, controlul regulat al glicemiei și a tensiunii arteriale precum și mișcarea zilnică dozată.

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Ziua Mondială a Osteoporozei

October 20th, 2020 admin-crepor

          Ziua Mondială a Osteoporozei, zi marcată, în fiecare an, pe 20 octombrie, este un prilej de a reaminti despre boala silențioasă,  care este cauza ascunsă a fracturilor dureroase, dizabilizante și amenințătoare de viață.

Această zi este dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra prevenției, diagnosticării și tratamentului osteoporozei.

Osteoporoza este o afecțiune în mare parte tratabilă, și cu o combinație între modificarea stilului de viață și un tratament medical adecvat, multe fracturi pot fi evitate.

Aveți grijă, nu lăsați osteoporoza să câștige!

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Anunț privind selectarea prestatorului serviciilor de pază

October 16th, 2020 admin-crepor

  ANUNȚ DE PARTICIPARE

privind selectarea prestatorului serviciilor de asigurare a pazei, securității și ordinii publice pe teritoriul IP CREPOR

 1. Denumirea: IP CREPOR
 2. IDNO: 1003600032782
 3. Adresa: Chișinău, str. Romană, 1
 4. Numărul de telefon/fax: 022 263001, 022 229927
 5. Adresa de e-mail și de internet a autorității contractante: anticamera@crepor.org
 6. Cumpărătorul invită operatorii economici interesați, care îi pot satisface necesitățile, să participe la procedura de selectare privind prestarea următoarelor servicii:
Nr. d/o Denumirea serviciilor solicitate UM Cantitatea Specificarea tehnică deplină solicitată, Standarde de referință Valoarea estimată

 

1 Paza fizică:        
  1.  Postul I:

1 gardian,

24h/24h

Amplasare:

Intrare/poartă/Bloc A,

str. Romană, 1

 

2. Postul II:

1 gardian,

24h/24h     

Amplasare: intrare poartă

(V. Alecsandri),

str. Romană, 1

 

3. Postul III:

1 gardian,

24h/24h     

Amplasare: intrare Bloc G

str. Romană, 1

zile 365 Agenţia dispune de sistem de control şi supraveghere a gardienilor  ce efectuiaza paza la obiectiv.

Gardienii vor avea:

– capacitate deplină de exerciţiu,

– echipaţi cu   uniformă cu sigle specifice pentru personalul de pază,

– deţin   echipamente de comunicatii si canal de date tip voce cu echipajele mobile şi buton de alarmă;

-echipele mobile amplasate la o distanţa de cel mult  3  km.

Prestatorul va asigura:

–          supravegherea edificiilor, teritoriului, bunurilor şi valorilor primite în supraveghere şi  asigură integritatea acestora  (registrul de predare-primire);

–          patrularea pe perimetrul instituției (2 ha);

–          să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni sau alte fapte ilicite în edificiul supravegheat, cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamente proprii, iar în cazul infracţiunilor flagrante să oprească şi să predea poliţiei pe făptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea și supravegherea lor, întocmind totodată un proces verbal despre măsurile întreprinse,

–          să aducă la cunoştinţă imediat conducerii instituției şi pe şeful său ierarhic, despre producerea fiecărui eveniment, în timpul prestării serviciului şi despre măsurile întreprinse;

–           – în caz de accidente produse la instalaţii, conducte, reţele electrice sau telefonice şi în orice alte împrejurări, care sunt de natură să producă pagube, să aducă imediat la cunoştinţă celor în drept la asemenea evenimente şi să ia primele măsuri imediat după constatarc;

–          în caz de incendii să ia imediat măsuri de localizare, stingere şi de salvare a persoanelor, bunurilor şi a valorilor, respective şi în caz de calamităţi;

–          să sesizeze poliţia în legătură cu orice faptă de natură de a prejudicia patrimoniul beneficiarului;

–          să fie respectuoşi în raporturile de serviciu și cu angajații beneficiarului.

 

 
2 Pază tehnică:      
  Cladirile dotate cu sistem de supraveghere video, sisteme de alarmă antiincendiară și împotriva efracției, terenul din gestiune zile 365 Supravegherea tehnica  prin monitorizarea sistemului video, sistemelor de alarmă împotriva efracţiei,  antiincendiu, defecţiuni tehnice (inundaţie, intreruperea curentului, scurgere gaze) 24/24, 7 zile pe săptămână.

Intervenţia  echipei mobile timp de 3-5 min de la declanşarea alarmei. Echipele mobile amplasate la odistanţa de cel mult 3 km.

Ofertantul:

-asigura echpamentele tehnice pentru  dotarea încăperilor  păzite,

– sesizarea autorităţilor competente în funcţie de situaţie, când s-a stabilit că autorii au săvârşit fapte contravenţionale sau penale

 

 
 1. Termenul de valabilitate a contractului:  31.12.2021
 2. Criteriul de evaluare aplicat pentru adjudecarea contractului: cel mai mic preț per lot și în conformitate cu criteriile de atribuire, stabilite de către instituție
 3. Termenul limită de depunere/deschidere a ofertelor:
 • până la: [ora exactă] 10:00 pe:  26.10.2020
 1. Adresa la care trebuie transmise ofertele sau cererile de participare:

mun. Chișinău, str. Romană, 1; anticamera@crepor.org; fax: 022-229927

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Îngrijitor încăperi de producție și de serviciu

October 16th, 2020 admin-crepor

Scopul general al funcției:

Întreținerea și menținerea curățeniei în secție și alte sectoare, cu respectarea normelor igienico-sanitare.

Sarcinile de bază:

– Șterge praful și spală podelele, tavanul,  pereții, ferestrele, ușile, scările secției.

– Curăţă şi dezinfectează veceurile și alte locuri de uz comun.

– Pregăteşte diferite soluții de spălat și de dezinfectare a încăperilor.

– Repartizează urnele de gunoi, le spală, le dezinfectează.

 

Studii: medii;

Experiență profesională:  Vechimea în muncă 1-2 ani.

Atitudini/comportamente: Responsabilitate față de îndeplinirea obligațiunilor de funcție, respect față de colegi.

Cerinţe generale: pentru candidații la funcțiile vacante

a) Să deţină cetăţenia Republicii Moldova  şi domiciliul stabil în Republica Moldova;

b) Să fie cunoscător al limbii  de stat  scris şi vorbit;

c) Să aibă capacitate deplină  de exerciţiu;

d) Să aibă studiile necesare prevăzute pentru funcţia respectivă;

e) Să aibă o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei pentru care candidează, conform certificatului medical eliberat de instituţia medicală abilitată.

Lista documentelor necesare a fi prezentate personal de candidaţii pentru participare,  care va conţine:

– copia și originalul buletinului de identitate;

– copia și originalul carnetului/carnetelor  de muncă;

– 2 foto 3 x 4.

Notă: Copiile documentelor nominalizate se prezintă împreună cu documentele originale pentru verificarea veridicităţii acestora.

Telefon de contact: 022-263077

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Bufetieră

October 16th, 2020 admin-crepor

Scopul general al funcției:

 Primirea produselor alimentare și distribuirea meselor dietice în strictă corespundere cu regimul dietic prescris de medic.

 1. Participă activ în procesul de alimentare a pacienților ;
 2. Asigură respectarea normelor sanitaro-epidemice în sufrageria secției;
 3. Respectă strict normele de distribuire a meselor în alimentația pacienților, conform standardelor de alimentație;
 4. Duce responsabilitate personală pentru păstrarea bunurilor materiale din sufrageria secției;
 5. 5. Respectă etica și deontologia medicală;

Studii: Medii, medii speciale;

Experiență profesională:  Vechimea în muncă 1-2 ani.

Cerinţe generale: pentru candidații la funcțiile vacante

a) Să deţină cetăţenia Republicii Moldova  şi domiciliul stabil în Republica Moldova;

b) Să fie cunoscător al limbii  de stat  scris şi vorbit;

c) Să aibă capacitate deplină  de exerciţiu;

d) Să aibă studiile necesare prevăzute pentru funcţia respectivă;

e) Să aibă o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei pentru care candidează, conform

certificatului medical eliberat de instituţia medicală abilitată.

Lista documentelor necesare a fi prezentate personal de candidaţii pentru participare, 

 care va conţine:

– copia și originalul buletinului de identitate;

– copia și originalul carnetului/carnetelor  de muncă;

– 2 foto 3 x 4.

Notă: Copiile documentelor nominalizate se prezintă împreună cu

documentele originale pentru verificarea veridicităţii acestora.

Telefon de contact: 022-263077

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..

Modelier constructor

October 16th, 2020 admin-crepor

Modelier constructor, secția confecționare încălțăminte ortopedică, Departamentul tehnică ortopedică, confecționare și asigurare cu mijloace ajutătoare  tehnice.

 

Scopul general al funcției:  Modelarea încălțămintei cu însușirea tehnologiei progresiste

Sarcinile de bază:

 • Modelarea și confecționarea cu prezentarea spre aprobare la comisia medico-tehnică a modelelor noi de încălțăminte ortopedică și colaborarea cu medicul ortoped protezist.

 

Cerințe specifice:

Studii: Superioare de specialitate (prelucrare, confecționarea și modelarea articolelor din piele).

Cunoștințe: 

 • Metode de bază de construire și croire, metode actuale de modelare;
 • Tehnologii de modelare;
 • Destinațiile și caracteristica materialelor folosite;
 • Trăsături caracteristice în alegerea modelelor pentru diferite vîrste ale clienților;
 • Metodele de înlăturare a defectelor, care pot apărea pe parcursul confecționării încălțămintei ortopedice.

 

Experiență profesională:  vechimea în muncă – nu mai puțin de 3 ani.

Atitudini/comportamente

Respect față de colegi; stabilitate emoțională, receptivitate la idei    noi, obiectivitate, loialitate, tendințe către dezvoltare profesională continuă.

Cerinţe generale: pentru candidații la funcțiile vacante

a) Să deţină cetăţenia Republicii Moldova  şi domiciliul stabil în Republica Moldova;

b) Să fie cunoscător al limbii  de stat  scris şi vorbit;

c) Să aibă capacitate deplină  de exerciţiu;

d) Să aibă studiile necesare prevăzute pentru funcţia respectivă;

e) Să aibă o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei pentru care candidează, conform certificatului medical eliberat de instituţia medicală abilitată.

Lista documentelor necesare a fi prezentate personal de candidaţii pentru participare,  care va conţine:

– copia și originalul buletinului de identitate;

– copiile și originalele diplomelor de studii;

– copia și originalul carnetului/carnetelor  de muncă;

– copia adeverinţei de recrut sau al livretului militar;

– copia certificatului de căsătorie, în caz dacă numele din diploma de studii nu corespunde cu buletinul de identitate;

–          2 foto 3 x 4.

Notă: Copiile documentelor nominalizate se prezintă împreună cu documentele originale pentru verificarea veridicităţii acestora.

 

Telefon de contact: 022-263077

 

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex
Mai mult..